verige går över från vänster- till högertrafik. Bilden är tagen i Stockholm i det ögonblick som trafikanterna försiktigt fick byta sida, klockan fem på morgonen, den 3 september 1967. Ommålningen av gatumarkeringar fick ibland göras i efterhand; därför verkar bilarna köra mot enkelriktat.
Bilden är tagen i Stockholm i det ögonblick som trafikanterna försiktigt fick byta sida. Ommålningen av gatumarkeringar fick ibland göras i efterhand; därför verkar bilarna köra mot enkelriktat. Foto: TT.

Bilister minns övergången till högertrafik: Inte svårt att ställa om

Olle Forsell, bilist: Det var spännande
1:25 min

Idag är det 50 år sedan Sverige bytte till högertrafik, en omställning som berörde hela samhället, i synnerhet bilisterna.

Klara och Olle Forsell har stannat till vid Nyköpingsbro utanför Nyköping och de minns omställningen, "Dagen H" som den kallades.

– Absolut, det var spännande. Jag började övningsköra på Scheelegatan och nere på Norr Mälarstrand och sen tog jag körkort och körde hela året på vänster sida. Det var inte så svårt att ställa om till höger, tycker jag, säger Klara Forsell.

Trafikreportern Peter Johansson med kollegor åkte igår på en turné mellan Stockholm och Norrköping i samband med att det är 50 år sedan högertrafikomläggningen 3 september 1967. Han stannade till vid Nyköpingsbro utanför Nyköping.

– Det var spännande, jag hade tagit kortkort ett drygt år innan. Det ar en stor uppståndelse i samhället. Det var ju som det var på den tiden, man skapade en nationell samling. Det var underhållningsprogram, det gavs ut musik kring det här – folkbildning, säger Olle Forsell.

Högertrafikomläggningen var på sin tid mycket omdebatterad. Redan 1955 hade svenska folket sagt tydligt nej i en rådgivande folkomröstning. Men 1967 hade grannländerna redan lagt om och dessutom hade Sverige, liksom de flesta andra europeiska länder, vänsterstyrda personbilar.

Själva övergången, "Dagen H", föregicks av en påkostad informationssatsning med en egen kampanjlåt: Peter Himmelstrands "Håll dig till höger, Svensson".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".