Gula kantareller
1 av 2
Foto: Malin Randeniye
Trattkantareller, pasta och rucolablad.
2 av 2
Svamppasta a la Malin Randeniye Foto: Malin Randeniye

Mat med Malin: Så förhöjer du svampens smak med kryddor

"Timjan och rosmarin har litet skogstouch i sig"
1:38 min

Matinspiratören Malin Randeniye ger sina bästa tips på hur man kan få svampen att smaka ännu mer.

Vitlök passar alltid bra ihop med svamp och lite robusta örtkryddor som rosmarin, timjan eller salvia. Enbär och svamp passar också bra ihop med varandra eftersom enbären förstärker smaken av skog i svampen.

I stort sett all svamp undantaget kantareller blir goda att torka, sen kan du när som helst blötlägga svampen och använda den i en god risotto eller en gryta. Färsk eller fryst svamp passar också utmärkt i en god pastasås tillsammans med lite crème fraiche eller en skvätt gräddmjölk.

Att pickla eller lägga in svamp i en 1-2-3 lag är också gott då håller den sig länge och passar bra som tillbehör till en pulled pork eller liknande.

Malins svamppasta

  • 400 g okokt pasta
  • 600 g trattkantareller eller annan svamp
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl grädde
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 krm salt
  • 60 g ruccolasallad
  1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Rensa svampen och dela på stora svampar.
  3. Skala och skiva vitlöken så tunt som möjligt.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna med höga kanter och svetta vitlöken mjuk utan att den tar färg.
  5. Tillsätt svampen och fräs med den i ett par minuter.
  6. Tillsätt grädde och låt såsen koka ihop i ca 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
  7. Servera till pastan och toppa med lite ruccola.

Bon appétit!

/Malin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".