Advokaten: En oerhörd tragedi

Advokaten Andreas Karlgren: Kommunen har gjort för lite och för sent
5:49 min

Advokaten Andreas Karlgren som företräder flickans pappa säger att det är en oerhörd tragedi. Han är mycket kritisk till kommunens agerande.

14-åriga "Josefin" bodde på ett särskilt hem i Eskilstuna kommuns regi, dit hon flyttades efter att ha flyttats runt över 30 gånger i sitt liv. Hon hade flera gånger försökt ta sitt eget liv och tidigare varit mycket nära döden.

Men enligt lag har personal på kommunala boenden inte befogenhet att varken låsa in eller hindra barn från att gå ut – och självmordsförsöken har fortsatt.

Under en promenad i helgen lyckades Josefin ta sitt liv.

– Det är en sådan oerhörd tragedi. Jag fick beskedet i söndags och det är en känsla av vanmakt och sorg. Jag har en oerhörd medkänsla för familjen, säger advokaten Andreas Karlgren, som företräder flickans pappa.

Kommunen säger att den gjort sitt yttersta. Vad säger du om det?

– Det finns ingen anledning att ifrågasätta att det de gjort verkligen har skett med gott uppsåt, men däremot är det så att det man har gjort är för är för lite och för sent och det har inte uppvägt den katastrofala hantering som man har haft av den här flickan, säger Andreas Karlgren.

Karlgren menar också att flickan borde ha varit placerad i en annan form av ungdomsboende mot bakgrund av att det fanns en stor risk för självmord, det vill säga ett ungdomshem där man kan hindra barn från att gå ut.

– Om de inte anser sig ha befogenheter att juridiskt kunna hindra flickan från att gå ut så kan man ifrågasätta placeringen från början, säger Andreas Karlgren.

Det finns sedan tidigare ett skadeståndsanspråk på kommunen och advokat Andreas Karlgren hoppas att kommunen nu betalar den ersättning familjen krävt.

Flickans familj kan komma att stämma kommunen beroende på vad kommunen kommer fram till i sin utredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".