Matej Zagar.
Matej Zagar körde in tolv poäng i den andra kvartsfinalen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Smederna till semifinal

Jerker Eriksson lagledare Smederna: "Bara final som gäller"
2:46 min

Smederna är vidare i slutspelet i speedway efter kvartsfinalseger med 46–43 mot Dackarna. Nu väntar Masarna i semifinal.

– Nu är det bara final som gäller, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson till P4 Kalmar.

Kvällens gigant var Matej Zagar som vann alla sina fem heat och tog 15 poäng av 15 möjliga när Smederna avancerade till semifinal.

– Det är sjukt. Han är den som svikit oss de två sista matcherna så det är rätt starkt att kunna gå in och avgöra den här matchen. Man njuter, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson till P4 Kalmar.

Hans seger i det 14:e heatet innebar ledning med fem poäng inför det sista och avgörande heatet. Zagar vann även där och förde Smederna till seger med 46–43 och totalt 92–87 efter 46–44 i det första mötet.

– Jag är skitstolt över laget. Vi ger aldrig upp och vi kämpar varenda match den här säsongen, oavsett ledning eller underläge. Jag tycker att vi är värda, säger Eriksson.

Eftersom Vetlanda valde Rospiggarna kommer Smederna att ställas mot Masarna i semifinalen som börjar nästa vecka.

– Vi har satt upp ett mål inför varje match som gått och jag vet vad grabbarna kommer säga när jag kommer in i omklädningsrummet. Att nu är det bara final som gäller, säger Eriksson.

Det blev annars en rafflande avslutning efter ett för Dackarna snöpligt tionde heat. Varken Mads Korneliussen eller Fredrik Lindgren fick fart på cykeln och tog sig därför aldrig i mål.

– De får fem poäng bara på det heatet och det ger extra energi medan vi kommer i underläge och det blir lite panikkänsla. Där är en liten nyckel i den här matchen, säger Fredrik Lindgren. 

Smedernas Matej Zagar och Linus Eklöf kunde enkelt köra in över mållinjen och ge bortalaget 5–0 och ledning med 30–29. Gästerna drygade ut ledningen ytterligare efter oavgjort i det elfte heatet och 4–2 i heat nummer tolv. Dackarna lyckades sedan aldrig ta sig förbi gästerna från Eskilstuna och har därmed kört färdigt för den här säsongen.

– Oerhört besviken, vi siktade på att ta oss till semi men Smederna vinner helt korrekt och är det bättre laget sett över de båda matcherna, säger Lindgren.

Smedernas Jerker Eriksson menar också att laget hade turen på sin sida i kvartsfinalen. 

– Vi hade lite stolpe in, det får man lov att säga. Men ibland ska man ha marginalerna på sin sida, säger han.

Även Rospiggarna är klart för semifinal efter att ha vänt sexpoängsunderläget från det första mötet med Lejonen. Det definitiva avgörandet kom i det 14:e heatet där laget tog en femetta och gick upp i en ointaglig ledning.

Totalsegern blev 93–87 efter seger med 51–39 i kvällens andra kvartsfinal. 

Sedan tidigare är Vetlanda och Masarna vidare till semifinal.


Rospiggarna-Lejonen 51–39

Rospiggarna: Andreas Jonsson 13, Jacob Thorsell 13, Jason Doyle 11, Timo Lahti 6, Nicholas Morris 5, Freddie Eriksson 2, Nicklas Porsing. Lejonen: Maksym Drabik 11, Chris Holder 11, Magnus Karlsson 7, Hans Andersen 6, Piotr Pawlicki 3, Rohan Tungate.

Publik: 4 491.
Rospiggarna vidare med sammanlagt 93-87.

Dackarna-Smederna 43–46

Dackarna: Patryk Dudek 11, Fredrik Lindgren 9, Peter Ljung 6, Rune Holta 6, Maciej Janowski 5, Mads Korneliussen 5, Joel Kling.
Smederna: Matej Zagar 15, Michael Jepsen Jensen 9, Pontus Aspgren 9, Mikkel Michelsen 6, Linus Eklöf 4, Andzejs Lebedevs 3.

Publik: 2 108.
Smederna vidare med sammanlagt 92-87.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".