Ergin Özdemir och Ronny och Ragge
Ergin tog till sig Ronny och Ragges favoritord "Pöka", utan att veta vad det betydde. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio & Mats Samuelsson/SVT

Ergin försökte lära sig svenska med Ronny och Ragge

"Jag sa till chefen 'Det finns risk att jag blir anmäld för sexuella trakasserier'"
1:09 min

Föreläsaren Ergin Özdemir är en av alla som delar med sig av kulturkrockar på facebook-sidan Kulturkrockkudde.

Det var i slutet på 90-talet, och Ergin Özdemir tittade mycket på SVT-programmet Byhåla och med karaktärerna Ronny och Ragge, för att lära sig svenska slanguttryck.

– Ronny och Ragge är ute och pökar i Fruängen, och jag trodde det ordet betydde att de hade roligt, säger Ergin i ett klipp på Facebook-sidan Kulturkrockkudde

När Ergin sedan skulle använda ordet i samtal med en kvinnlig arbetskollega blev missförståndet totalt.

Ergin är en av många som delar med sig av berättelser om kulturkrockar på facebook-sidan Kulturkrockkudde. Han är också en av talarna på årets upplaga av samtalsfestivalen Forum Nyköping.

Kulturkrockkudde är ett projekt startat av journalisten Alexa Wolf, och som "genom humor och igenkänning, [vill] ersätta fördomar och xenofobi med identifikation, empati och eftertanke."

Ljud hämtat från Kulturkrockkuddes Facebooksida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".