Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin om gran (!) och harsyra som kryddor

Publicerat måndag 11 september 2017 kl 15.28
Malin Randeniye: En krydda man inte tänker på är ju gran
(1:13 min)
Rabarbermarmelad med rosenblad
I dagens recept tipsar Malin om hur man kan använda rosenblad i sin rabarbermarmelad. Foto: Malin Randeniye

Kryddor behöver inte vara förpackade och transporterade från världens alla hörn. Bara runt knuten kan man hitta fina kryddor även här i kalla Sverige.

– Smaken av gran i en egen gransirap är faktiskt något som inte längre är ovanligt i mina kretsar, konstaterar P4 Sörmlands matinspiratör Malin Randeniye. Och på trendiga restauranger har man på senare år börjat dekorera desserter med harsyra, en ört som växer lite överallt i skogen.

Här nedan listar Malin ytterligare några svenska kryddväxter som är värda att testa hemma i köket.
* Gräslök - växer vilt här i Sörmland.
* Ramslök kan man med lite tur hitta men det kräver kunnighet eftersom den är väldigt lik den mycket giftiga liljekonvaljen.
* Kungsmynta eller oregano som den kallas i kryddhyllan brukar inte heller vara svår att hitta.
* Enbär väver vilt och när bären blivit blå är det bara att plocka hem dem.
* Libbsticka är en annan smak som drar åt fänkål och lakrits och som passar bra ihop med bland annat vit fisk.
* Vill man ha lite blommigare och söta toner kan man också plocka blombladen från till exempel nyponrosen, den har en parfymerad doft som passar bra att smaksätta diverse marmelader med.

Recept på rabarbermarmelad med nyponros

500g rabarber 
500 g syltsocker 
20 blad av nyponros

Dela ner rabarbern i en kastrull. Tillsätt syltsocker och låt det koka upp på medelstark värme. Skumma av det skum som bildas och låt marmeladen koka i 2-4 minuter. Hacka och tillsätt rosenbladen. Häll upp den varma marmeladen på steriliserade burkar och låt marmeladen svalna och sätta sig i ca ett dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".