En militär med automatvapen. Pontus Lundahl/TT.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Politisk konflikt om militärövningen Aurora 17

Lotta Fornarve (V): Sveriges alliansfrihet hotas
3:27 min

Den stora militärövningen Aurora 17 som äger rum i stora delar av Sörmland får kritik av Vänsterpartiets riksdagsledamot från Oxelösund, Lotta Fornarve.

Hon menar att det är för att Sverige övar tillsammans med bland annat Frankrike och USA eftersom både Nato - och även Ryssland - på senare tid ökat sin militära närvaro i vårt närområde.

– Både Nato och Ryssland har ökat sin militära närvaro och det ser vi naturligtvis väldigt allvarligt på. I ett läge när Ryssland visar musklerna bidrar Sverige till att aktivt, med hjälp av Nato, med USA i spetsen, utmana genom att genomföra den största militärövningen på 25 år. Istället för att öka den svenska säkerheten riskerar Aurora öka spänningen och rustningsspiralen. Sveriges alliansfrihet hotas.

Men Jonathan Bejefalk, ledamot i Liberalernas länsförbund har en annan uppfattning.

– Det är en övning av Sveriges försvar. Vi har en försvarsmakt och ingen krigsmakt. Vi övar ett försvar i så fall av en fientlig aktör. Jag ser inte hur det skulle ses som provocerande mot Ryssland eller annan aktör. Att USA och andra Natoländer medverkar i övningen ser jag inte som ett problem då vi redan idag samarbetar med dem vid olika internationella insatser.

Idag började militärövningen Aurora 17, som bland annat sker i stora delar Sörmland, i luften, på marken och till sjöss.

Över 19 000 personer från Försvarsmakten deltar och förband från sju olika länder, däribland Frankrike och USA.

I Sörmland kommer detta att märkas framför allt perioden 24-28 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".