Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot gallring av handlingar på socialtjänsterna

Publicerat måndag 11 september 2017 kl 19.00
"Det här är något som vi måste ta på nationell nivå"
(2:33 min)
En flicka.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

De flesta ärenden i socialtjänsten om barn kastas efter fem år och barn riskerar då att fara illa i onödan. Nu växer kritiken och krav ställs på lagändring.

– Vi har redan tagit kontakt med en hel del andra kommuner i landet och det här måste vi ta på nationell nivå, säger stadsarkivarie Caspar Almalander.

Handlingar som gäller barnärenden inom socialtjänsten sparas i fem år. Sedan kastas handlingarna vilket gör att barn riskerar att inte få rätt stöd och att det blir omöjligt för vuxna att få klarhet i händelser i barndomen.

Caspar Almalander och andra stadsarkivarier kräver att socialtjänstlagen ändras och att gallringen tas bort så att alla handlingar som rör barn sparas.

– När de personer som berörs vänder sig till oss märker vi att de är jättebesvikna för att de skulle vilja se vad som hänt med dem, säger

De kan uppleva psykiska obehag som grundar sig i tidiga upplevelser och de kanske bara minns brottstycken av trauman de upplevt, säger han.

De vet att uppväxten var stökig och minns att socialtjänsten besökte hemmet men de har ingen möjlighet att få en helhetsbild eftersom ärenden inom socialtjänsten som rör barn inte sparas längre än fem år om det inte handlar om en placering.

Gallringen innebär också att barn som far illa riskerar att inte få det stöd de behöver.

– Det är extremt rättsosäkert och väldigt allvarligt för de här ungdomarna. Man tappar en stor del av deras historia och då kan man inte ge rätt stöd i rätt tid, säger Sandra Seropian, från riksföreningen Maskrosbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".