Nallebjörn. Foto: Tone Kleiven/SVT Bild.
Foto: Tone Kleiven/SVT Bild.

Alicia vill veta vad som hände under uppväxten – men socialen har raderat allt

"Jag har funderat mycket på vad det var som egentligen hände"
1:49 min

Alicia växte upp med en psykiskt sjuk mamma. Hon önskar att fler vuxna hade sett hur dåligt hon mådde under uppväxten.

De flesta ärenden i socialtjänsten om barn kastas efter fem år och barn riskerar då att fara illa eftersom det inte går att gå tillbaka och se vilka insatser som gjorts tidigare. Nu växer kritiken och krav ställs på lagändring.

Alicia, som egentligen heter något annat, tycker att ett lagändring vore bra för att hjälpa kommande generationer.

– Det känns lite upprörande för nu när jag är äldre har jag funderat mycket på vad det var som egentligen hände under uppväxten.

Enligt riksföreningen Maskrosbarn innebär gallringen också att barn som far illa riskerar att inte få det stöd de behöver, enligt riksföreningen Maskrosbarn.

– Det är extremt rättsosäkert och väldigt allvarligt för de här ungdomarna. Man tappar en stor del av deras historia och då kan man inte ge rätt stöd i rätt tid, säger Sandra Seropian, från riksföreningen Maskrosbarn.

Miljöpartisten Anne-Marie Wallin, är förste vice ordförande i Socialnämnden i Nyköping säger att hon tycker att det är dags att se över socialtjänstlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".