En gravidmage och en datorskärm med bilden av ett ultraljud. Foto: Tore Meek/TT.
I KUB-testet ingår ett blodprov samt ett ultraljud där en särskild del i fostrets nacke mäts. Foto: Tore Meek/TT.

Mer fosterdiagnostik ska erbjudas gravida

Mödravårdsöverläkare: Jättebra, inte en dag för tidigt
1:36 min

KUB-testet, som genom ett blodprov och ett ultraljud kan visa sannolikheten för kromosomavvikelser hos foster, ska nu erbjudas på alla kvinnokliniker i landstinget Sörmland.

Idag erbjuds den här formen av fosterdiagnostik endast på Nyköpings lasarett och där väljer ungefär hälften av de gravida kvinnorna att göra testet. Men nu finns planer på att alla kvinnokliniker i Sörmland ska erbjuda KUB-testet.

– Det är jättebra, inte en dag för tidigt, säger Maria Herbstman, mödravårdsöverläkare i landstinget Sörmland.

Landstinget i Sörmland är ett av få landsting i Sverige som idag inte erbjuder KUB-testet till samtliga gravida kvinnor i länet. Men samtidigt som detta test nu planeras att införas i Sörmland introduceras nyare och alltmer säkra fosterdiagnostiska metoder på andra håll i landet. 

– Man måste komma ihåg att det är enkelt att göra ett test. Däremot bör man fundera på varför man gör det, vad man förväntar sig för svar och vad det finns för uppbackning och möjligheter om man inte får det svar man förväntar sig, menar Maria Herbstman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".