Nils Ljunggren, projektledare på Sportfiskarna, och Harriet Nilsson, verksamhetsstrateg på NYSAM.
1 av 2
Nils Ljunggren, projektledare på Sportfiskarna, och Harriet Nilsson, verksamhetsstrateg på NYSAM. Foto: Urban Hedqvist
Nyköpingsån vid det dämda flödet med Storhusqvarn till vänster.
2 av 2
Ett av de tre kraftverken i Nyköpingsån ligger vid Storhusqvarn i centrala Nyköping. Foto: Urban Hedqvist

Sportfiskarna: Slopa kraftverken vid Nyköpingsån

"Det skulle ge möjligheter för både nya och befintliga företag"
3:14 min

Sportfiskarna och företagsorganisationen NYSAM menar att besöksnäringen skulle vinna miljontals kronor i intäkter om vattnet fick forsa fritt i ån.

Projektledaren för Sportfiskarna i Nyköping, Nils Ljunggren, anser att de tre små kraftverken är ineffektiva och borde avvecklas. 

– Här skulle man få en liten förlust av energi samtidigt som man återskapar fantastiska miljöer både för djurlivet och för alla de som tycker om att använda strömmande vatten.

Han får medhåll av Harriet Nilsson, verksamhetsstrateg på NYSAM, som pekar på att det finns ungefär 1,6 miljoner sportfiskeintresserade i Sverige.

– Och regionen Nyköping har ju då världens förutsättningar! 
Hon ser goda möjligheter för besöksnäring och handlare i Nyköping att slå mynt av det här intresset.

Men Urban Granström, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Nyköping, är litet tveksam. Visserligen förstår han att det finns en stor potential i Nyköpingsån för besöksnäringen. Men samtidigt konstaterar han att kraftverkens resultat kan bli bättre på lång sikt.

– Och fritt rinnande vatten kan ju också kraftigt påverka stans karaktär. Kraftverken och dammarna har funnits i ån har präglat Nyköping och det kommer att förändras i så fall, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".