Skavsta flygplats
Arkivbild. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Ryanair ställer in flyg från Skavsta

Ryanair ställer med kort varsel in ett par tusen flygningar och resenärer på Skavsta är redan drabbade.

Flygbolaget Ryanair meddelade igår att de ställer in upp mot 2000 flygningar under en sexveckors period från och med nu och fram till slutet av oktober. Orsaken är problem att hålla flygtiderna något som bolaget vill försöka komma tillrätta med.

Det är oklart hur många flyg Ryanair ställer in från Skavsta, men redan igår kväll ställdes ett Londonflyg in och idag berörs två flygningar, till och från London och Warszawa.

Enligt Ryanair så har deras punktlighet sjunkit till under 80 procent under ett par veckor i september. 

Det handlar totalt om mellan 40 och 50 inställda flygningar per dag och beräknas beröra drygt 280 000 resenärer som enligt Ryanair erbjuds plats på alternativa flyg eller full ersättning för sina biljetter.

Tidigare i veckan så underkände EU-domstolen i ett beslut att Ryanairs anställda som är baserade i Belgien ska arbeta under irländska arbetsmarknadsregler, rapporterar Reuters. Personalen måste själva få välja, enligt domstolen.

Det här kan innebära en stor motgång för flygbolaget, eftersom beslutet enligt Irish Examiner gäller alla Ryanairs anställda i Europa. Bolaget har byggt sin affärsmodell på att irländska regler ska gälla oavsett var personalen arbetar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".