Svenska kyrkans valfunktionär Gunilla Lindholm, öppnar vallokalen i S:t Nicolai församlingshem i Nyköping.
Svenska kyrkans valfunktionär Gunilla Lindholm, öppnar vallokalen i S:t Nicolai församlingshem i Nyköping. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Kyrkoval pågår

Väljare om kyrkovalet: Det är viktigare än någonsin
2:03 min

Ett 20-tal personer stod och väntade på att röstlokalen i S:t Nikolai församlingshem i Nyköping skulle öppna så de kunde rösta i kyrkovalet.

Klockan var cirka 20 minuter i 12 när P4 Sörmland besökte röstlokalen i centrala Nyköping. Först var det bara ett par personer där, men några minuter senare så var det åtminstone ett 20 tal personer som väntade på att dörren till röstlokalen skulle öppna.

 Flera av de vi pratade med upplevde att det varit ett större fokus än vanligt på kyrkovalet i år. En av de var Roland Larsson:

– Valet har stor betydelse i år, det är ju mellan sossarna och sverigedemokraterna, säger han.

Sven Karlsson tycker att det är bra med de ökade fokuset, men han förstår egentligen inte varför.

– Ja det tycker jag är konstigt, varför just i år, alla kyrkoval borde ju vara lika intressanta, säger Sven Karlsson.

 Det ökade intresset är också något som Susanne Sawander märkt av. Och hon tycker att det viktigt att rösta.

– Och nu kanske viktigare än nånsin. För att världen ser ut som den gör och att vi tagit så mycket för givet, man kanske inte ska göra det. Och då känns det viktigt att rösta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".