Knarkhunden Smilla och hundföraren Anna-Maria Hansson
Knarkhunden Smilla och hundföraren Anna-Maria Hansson. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio

Smilla är Nordens bästa knarkhund

Hundföraren Anna-Maria Hansson efter NM-guldet i narkotikasök
2:57 min

När Nordiska mästerskapen i narkotikasök avgjordes i september tog Anna-Maria Hansson och hunden Smilla från Hällby anstalt hem guldet.

Kriminalvårdaren Anna-Maria Hansson och hunden Smilla, en malinois, har jobbat tillsammans i snart fyra år.

Tillsammans är de teamet som åker runt till alla häkten och anstalter i Region Mitt, däribland Kumla, Karlskoga, Hinseberg, Mariefred och Salberga.

I nordiska mästerskapen som avgjordes i Finland i början av september fick laget lösa flera olika moment som t.ex. lydnad och väsksök.

- Vi hade tur och allt stämde. Dessutom lyckades jag hålla nerverna i styr, säger hundföraren som fortfarande gläds åt guldet tillbaka på jobbet på Hällby anstalt några dagar efter segern. 

- Det betyder jättemycket. Vi har ju kämpat ihop i tre och ett halvt år här, både på träning och skarpa jobb så det är ju som att få lite bekräftelse på att det funkar liksom. Jag åkte ju inte dit med förväntningarna så jag känner verkligen att vi är duktiga, säger Anna-Maria.

Tillsammans vann teamet även lagtävlingen för Sverige i sällskap med hundföraren Jan Lindgren.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".