Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin om naturens mindre insmickrande bär

Publicerat måndag 18 september 2017 kl 15.35
"Torkade rönnbär påminner om gojibär"
2:14 min
Rönnbär
Foto: Hasse Holmberg / TT

Matinspiratören Malin Randeniye slår ett slag för naturens egna vitaminpiller de vilda bären. Till exempel den nordiska naturens eget gojibär, rönnbäret.

Bär i den svenska naturen handlar inte bara om klassikerna hallon, blåbär och lingon. Det tycker Malin Randeniye och pekar på några bär som kanske inte är så insmickrande som klassikerna, men som ändå är väl värda en chans.  

Aroniabär - finns i många trädgårdshäckar men växer även vilt. Strävt och litet bittert men går fint att blanda i till exempel smoothies med lite sötare frukter som dadlar eller bananer. Innehåller mycket mikro-nutrienter som är en antioxidant som är väldigt potent.

Slånbär - väldigt strävt. Vänta gärna till första frosten för då händer det kemiska saker som gör bäret mer sött och mindre strävt. Passar bra till saft eller sirap.

Rönnbär - innehåller mycket pektin som gör det lätt att laga gelé av. Den blir inte lika söt som andra geléer och passar mycket bra till viltkött. Torkade rönnbär har litet samma karaktär som det trendiga gojibäret. 

Nypon - c-vitaminrika, plocka ut kärnorna och gör nyponsoppa!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".