Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bild på skolklass
Skolan i Strängnäs ska bli mer effektiv - men flera föräldrar känner att de inte fått tillräckligt med information Foto: Faksimil: Formulär från Strängnäs kommun / Jonas Ekströmer/TT

Föräldrar kritiska till skoleffektivisering i Strängnäs

Johan Abrahamsson, förälder: Man har inte nått ut till föräldrar
1:22 min

Grundskolan i Strängnäs ska bli mer kostnadseffektiv. Hur det ska gå till utreder kommunen och ska göra det med invånarnas delaktighet.

P4 Sörmland har pratat med flera föräldrar som är kritiska till utredningen, de tror inte att de kommer kunna påverka.

– Jag tror kommunen har idéer om hur de ska göra.

Johan Abrahamsson är förälder till en elev som går på Paulinska skolan i Strängnäs. På ett föräldramöte i förra veckan ombads han att lämna förslag på hur skolan kan effektiviseras.

– Jag hade inte hört det här innan. Det kanske hade hjälpt om jag läst lokaltidningen, men det är nog många med mig som inte har gjort det.

Vi backar tillbaka till i maj. Kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden fattar beslut om att tillsätta en utredning om hur skolorganisationen kan effektiviseras i framtiden, samtidigt som man också vill höja nivån på lärmiljön. I slutet av oktober ska två förslag presenteras för politikerna.

– Man har i bakhuvudet att beslut ska tas snart. Men inget beslut ska vara fattat än, men det har jag svårt att tro, säger Johan Abrahamsson.

I uppdraget för utredningen står det att den ska bedrivas med delaktighet från föräldrar, elever, lärare och allmänheten. Men Johan Abrahamsson är skeptisk.

– De hade haft dialogmöte veckan innan, då sex personer kom.

Så här skriver Tony Lööw, utbildningschef i Strängnäs kommun, till P4 Sörmland:

"Vi har hört att det finns de som upplevt att man inte känt sig förberedd på frågan innan föräldramötet. Det är synd, men i vårt upplägg har vi försökt att ge de som inte kunnat komma på möten, eller som fått ytterligare tankar efter föräldramötet, en möjlighet att komplettera detta genom att gå in på webben och skriva sina reflektioner där."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".