Charlotta Hellström
Charlotta Hellström är Universitetslektor i folkhälsovetenskap vid Mälardalens Högskola. Foto: Dani Franjkovic/MDH

Forskare: Så påverkar datorspel barnens liv

Charlotta Hellström, MDH: Risk för depression om man spelar för att fly verkligheten
1:59 min

Motivet till spelandet påverkar mer än själva tiden framför datorn eller TV-spelet, visar forskning från Mälardalens Högskola.

I en studie har universitetslektor Charlotta Hellström vid Mälardalens Högskola låtit cirka 7800 barn och unga i årskurs 7 och 9, samt andra ring på gymnasiet, svara på frågor om dataspelande online. Hälften av deltagarna spelade regelbundet.

Studien visar att motivet är mer avgörande än speltiden för om spelandet leder till ohälsa eller inte.

Så länge motivet är underhållning kan du spela ganska länge utan att det ger negativa konsekvenser. Om motivet däremot är verklighetsflykt blir resultatet ett annat.

– Sannolikheten för sömnbrist, sämre prestation i skolan och mer bråk med föräldrar och syskon ökar hos dem som spelar för att fly verkligheten, säger Charlotta Hellström.

Varje vecka bjuder P4 Sörmland in en forskare från Mälardalens Högskola, för att berätta om spännande forskning inom olika områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".