Kro-Sve
Foto: Jessica Gow/TT

Svensk VM-kvalseger mot Kroatien

Sveriges 1-0 mot Kroatien
1:03 min

Sverige med ett par namn från Sörmland med i laget vann med 2-0 borta mot Kroatien i VM-kvalet.

Det satt långt inne men Lina Hurtig och Kosovare Asllani ordnade segern.

Kroatien – Sverige 0-2 (0-0)
0-1 Hurtig (62)
0-2 Kosovare Asllani (93)

Sverige hade problem mot ett organiserat Kroatien, inte blev det lättare av att det under hela matchen regnade kraftigt. Men med halvtimmen kvar avancerade Stina Blackstenius fram på en regnsjuk plan, hon tog sig tid, tittade upp och spelade in bollen till Lina Hurtig som satte ledningsmålet.

Matchens bästa spelare löpte in mot första stolpen – snyggt mål!

De helt genomblöta spelarna försökte så gott det gick att bjuda på underhållning och Sverige var nära att utöka ledningen vid ett par tillfällen. Det dröjde till övertiden innan Kosovare Asllani satte 2-0 efter en målvaktsretur.

– Det känns helt rätt att de två mest tongivande spelarna gör varsitt mål. Det är två bra fotbollsmål som avgör, på en svårspelad plan. Sverige kommer bli bättre och kommer också ges bättre förutsättningar, sa Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

I nästa kvalomgång väntar den förmodat tuffaste gruppmotståndaren: Danmark.  

– Danmark är bättre än Kroatien och spelar på ett annat sätt, så det blir att skruva lite på truppen. Tjejerna har jobbat hårt den här veckan, med nya grejer att lyssna på. Allt kommer bli ännu bättre och redan nu var det godkänt, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till Radiosporten.

Gerhardsson gjorde sin första match efter att ha tagit över tränarrollen från Pia Sundhage.

Kommande VM-kvalmatcher
Sverige – Danmark, 20 oktober, Gamla Ullevi
Sverige – Ungern, 24 oktober, Borås Arena
Frankrike – Sverige, 27 november

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".