Motorväg. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.

Regionförbundet: Trafiksäkerhet måste gå före utrotningshotade djur

Regionförbundets ordförande Viking Jonsson: Det är en olycksdrabbad väg
1:34 min

Det finns en rad vägar i Sörmland som måste förbättras när det gäller framkomlighet och trafiksäkerhet. Det anser Regionförbundet.

Regionförbundet vill i sitt förslag till länsplan för regional transportinfrastruktur för Sörmland 2018–2029 bland annat satsa på en upprustning av väg 55, mellan Dunker och Björndammen. Där finns bristande trafiksäkerhet och framkomlighet. Siktförhållandena är dåliga på vägen, enligt Regionförbundet. 

Det var vid Björndammen som tre personer från Katrineholm omkom för drygt en vecka sedan efter en frontalkrock med en lastbil. 

Den sträckan där olyckan inträffade har det funnits planer på åtgärder, men de stoppades enligt artskyddsförordningen av länsstyrelsen, så nya planer för förbättringar på sträckan håller på att tas fram.

– Den behöver rätas ut och breddas och man behöver göra en översyn av hastigheterna. Det är en olycksdrabbad väg, tyvärr var det en dödsolycka på den vägen och allt tyder på att vägen behöver åtgärdas. Trafiksäkerhet måste gå före utrotningshotade djur, säger Viking Jonsson, ordförande i Regionförbundet.

Nästan 72 miljoner kronor satsas på infrastrukturinvesteringar som är kopplat till kollektivtrafiken. Totalt handlar det om en dryg miljard som ska fördelas på olika satsningar i länet.

De här vägarna vill Regionförbundet prioritera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".