Lokdraget tåg rullar in på Eskilstuna centralstation
Lokdragna tåg ersätter dubbeldäckare. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Så fungerar den nya pendlarbiljetten

Pendlaren Mattias Jansson: Det verkar jättebra
1:25 min

Den 1 oktober kommer en ny pendlarbiljett för resenärer i Mälardalen att införas. Med det nya systemet, Movingo, kan pendlare i hela Mälardalen köpa en pendlarbiljett och åka inom hela regionen.

– Jag tycker att det verkar jättebra, framförallt kombinationen mellan lokaltrafik och fjärrtåg, säger Mattias Jansson, pendlare från Katrineholm.

Biljetten gäller för SJ:s regionala tågresor, trafik som körs av Trosabussen och för resor i all lokaltrafik i Mälardalen, alltså Sörmland, Örebro, Västmanland, Stockholm och Uppsala, men också  och Östergötland. 

Movingo kommer gälla för obegränsat resande i 30 dagar, 90 dagar eller ett år.

Det nya biljettsystemet för månadsresande har länge varit krångligt, enligt Mälab och politiker och tjänstemän hade för 25 år sedan en vision om att införa ett gemensamt system. Nu blir det verklighet. 

Idag krävts flera olika månadskort och prissättningen har inte utgått från resenären utan från vad respektive trafikföretag vill ta ut, enligt Mälab. Resultatet har blivit att det är dyrare att resa ju fler län och trafikföretag som är inblandade, skriver Mälab på sin hemsida.

I det nya systemet behöver resenärerna inte längre tänka på vilket bolag som kör tåget eller bussen och man kan resa över flera länsgränser och biljetten/pendlarkortet gäller på all lokaltrafik.

Men i det nya systemet ingår lokaltrafiken i respektive län även om man inte utnyttjar den. Åker man exempelvis från Sörmland till Stockholm som pendlare så får man betala samma pris oavsett om man åker vidare med tunnelbanan eller buss till sitt jobb från Centralstationen.

SL:s pendeltåg Arlanda–Uppsala omfattas inte av SL-taxan utan av Uppsala länstrafiks taxesystem, vilket gör att det krävs en Movingo med giltighet till ort i Uppsala län för att resa på den sträckan. 

Ska man åka till Arlanda C kommer det krävas en passagebiljett, vilken antingen kan köpas som periodbiljett för 30 dagar.

Så här beskriver Mälab det nya systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".