Vägarbete på E4 vid Nyköping startar idag
Foto: Pontus Stenberg

De här vägarna vill Regionförbundet prioritera

Regionförbundet vill i sitt förslag till länsplan för regional transportinfrastruktur för Sörmland 2018-2029 bland annat satsa på en upprustning av väg 55, mellan Dunker och Björndammen.

Där finns bristande trafiksäkerhet och framkomlighet. Siktförhållandena är dåliga på vägen, enligt Regionförbundet.

Det var vid Björndammen som tre personer från Katrineholm omkom för drygt en vecka sedan efter en frontalkrock med en lastbil.

Förbundet vill också förbättra väg 57, mellan Gnesta och E4. Den vägen är smal och siktförhållandena är bitvis dåliga. Det finns problem med framkomlighet och trafiksäkerhet, enligt Regionförbundet, som bland annat vill bredda vägen.

Förutom dessa vägar vill förbundet också prioritera infarten till västra Trosa så att man avlastar centrala Trosa från tung trafik, förbättrad framkomlighet och trafiksäkerhet genom en ombyggnad av infarten på väg 53 till Eskilstuna.

Västra infarten Nyköping ska också prioriteras och även trafiksäkerheten i Vingåkers och Flens tätorter.

Förbifart Flen på väg 55 ska prioriteras förutom förbättringsåtgärder på hela väg 55. När det gäller förbifarten vill Regionförbundet se en ny sträckning förbi Flen på en ca 4 km lång sträcka. Förslaget är en så kallad mötesseparerad 2+1-väg. Hastighet föreslås till 100 kilometer i timmen.

Västra infarten Nyköping är ett annat vägavsnitt som Regionförbundet har med i sitt förslag och detta är kopplat till förbättrad tillgänglighet mellan Oxelösund, Nyköping och Skavsta, bostadsbyggande och den planerade snabbtågjärnvägen Ostlänken.

Förbättrad trafiksäkerhet i Vingåkers kommun och Flens kommuns tätorter nämns också i förslaget.

Förutom vägar så finns satsningar på resecentrum i Strängnäs, Nyköping, Eskilstuna, Vagnhärad och på Skavsta till ett värde av 78 miljoner kronor.

För kollektivtrafiken finns också medel för nyinvesteringar och tillgänglighetsanpassning av hållplatser och pendlarparkeringar.

Men Regionförbundet vill också satsa på ökade möjligheter att cykla. Det handlar om nya cykelvägar och en regional cykelstrategi planeras.

Nästan 72 miljoner kronor satsas på infrastrukturinvesteringar som är kopplat till kollektivtrafiken.

Totalt handlar det om en dryg miljard som ska fördelas på olika satsningar i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".