Smederna, SM-final
P4 Sörmlands Felix Andersson skriver att Smedernas lag inte räcker till mot Vetlanda. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sportkrönika: Det här var Smedernas chans

Festen kom av sig. Smederna räckte inte till och efter första finalen har Elit Vetlanda nu ena handen på bucklan.

Laddningen har varit enorm i hela Eskilstuna de senaste dagarna, kanske lite för stor för det kändes väldigt nervöst inledningsvis.

Hela 8 357 personer (!) tog sig ut till Eskilstuna Motorstadion, en fantastisk publiksiffra, men de fick aldrig den underhållning som de flesta hade önskat sig av hemmahjältarna.

Vi visste på förhand att Elit Vetlanda var stora favoriter inför dubbelmötet om SM-titeln. De har dessutom en stor rutin av den här typen av matcher efter ett flertal finaler och guld de senaste åren.

När Bartosz Zmarzlik visade upp en otrolig fart i hans första heat (som sedan skulle fortsätta hela matchen) kändes det nog ännu tuffare för de som tittade med smedögon. Den unge polacken är i min bok världens bästa serieförare. Han levererar nästan på vilken bana som helst och när det behövs som mest. Riktigt imponerande!

Hemmamatchen var Smedernas chans att glänsa och försöka skapa ett så pass stort försprång som möjligt inför returen.

Jag sa på förhand att en seger med tolv poäng nästan var ett måste för att gulddrömmen skulle leva. Men det blev istället nästan helt tvärtom, trots att Vetlanda fick klara sig utan VM-stjärnan Martin Vaculik.

Det kändes aldrig som att Smederna var riktigt nära Vetlanda. Den inställning och kämpaglöd som varit så påtagligt under slutspelet tidigare saknades. Inhopparen Leon Madsen överraskade och var kvällens smed. Visst, Michael Jepsen Jensen var bra han också men Madsen stack ut positivt. I övrigt var det tunt.

Toppförarna Andzejs Lebedevs och Matej Zagar kom inte upp till den nivå som de var tvungna att göra i en final samtidigt som Pontus Aspgren, Mikkel Michelsen och Linus Eklöf får underkänt.

Nu låter det kanske som att den här finalen är avgjord. Det är den givetvis inte, lika många heat till ska köras men då på den omtalade Vetlandaovalen. Men det här var Smedernas stora chans, även om de lyckades vinna med 14 poäng borta mot Masarna och då visade att allt faktiskt är möjligt blir det här extremt tufft.

Smederna ligger efter med åtta poäng, det känns nästan omöjligt. Vetlanda har som mest släppt 39 poäng till en motståndare på hemmaplan den här säsongen. 

Eskilstunalaget behöver köra in 50 poäng för att ta SM-guld. Jag frågade Smedernas extremt statistikkunnige lagledare Stefan Jarl om han visste när Vetlanda förlorade med mer än åtta poäng hemma senast.

”Jag vet faktiskt inte” var svaret. Det är inte ofta han säger så när det gäller statistik. Om Smederna lyckas vinna SM-guldet på onsdagskvällen lär Jarl med fler aldrig glömma när Smederna vann med mer än åtta poäng i Vetlanda.

Mer om Eskilstuna Smederna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".