Sara-Pia Östman
Sara-Pia Östman står bakom kandidatuppsatsen. Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio

Studie: Så uppfattar vi människor med tatueringar

"Tatuerade kvinnor uppfattas som roligare – och som missbrukare"
2:04 min

Kvinnor som är tatuerade uppfattas annorlunda än kvinnor som inte är tatuerade. Men för männen är det ingen skillnad, visar en studie från MDH.

I kandidatuppsatsen Vid första ögonkastet – Bedöms tatuerade annorlunda? har Sara-Pia Östman, psykologistudent på Mälardalens Högskola försökt ta reda på hur man uppfattar personer med tatueringar.

I studien fick 237 personer titta på bilder av en man och en kvinna med tatueringar – eller samma personer fast utan tatueringar.

Det visade sig att mannen uppfattades på nästintill samma sätt oavsett tatueringarna, medan kvinnan uppfattas som mer självsäker, öppen och rebellisk med en tatuering än utan.

– Folk brydde sig uppenbarligen inte jättemycket om mannen var tatuerade eller inte. Kvinnan däremot ansågs vara mer rebellisk, ha mer humor och mindre hälsosam med en tatuering än utan, säger Sara-Pia Östman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".