Helena Lööw
Helena Lööw är besviken på psykiatrin på Mälarsjukhuset, efter att ha nekats adhd-utredning. Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio

Helena nekades adhd-utredning – efter fem frågor på telefon

"Fruktansvärt att man inte ens får komma på ett första samtal"
1:54 min

Flera patienter vittnar om långa väntetider och bristande bemötande på Mälarsjukhusets psykiatriska klinik.

Helena Lööw beskriver sitt liv som impulsivt med många utbrott, och med svårigheter att skapa ordning och struktur runt omkring sig. Och efter att hennes båda barn fått diagnosen adhd förstod hon att det kanske fanns en förklaring.

På inrådan av en läkare som utrett ett av hennes barn hörde hon av sig till vuxenpsykiatrin i Eskilstuna för att själv få en utredning. Men där tog det stopp.

– Jag tog kontakt med dem ett flertal gånger. De hade fem frågor till mig, så jag kvalade inte in för att ens komma dit på ett samtal, säger Helena.

Helena vände sig då till en extern utredare, som fastställde att hon hade adhd. Därefter sökte hon sig till Mälarsjukhuset igen, men fick åter nej. Först nu, tre år efter den första kontakten med psykiatriska kliniken, har hon fått påbörja behandling.

Helenas upplevelse är inte unik. P4 Sörmland har talat med flera personer som vittnar om liknande bemötande på psykiatriska mottagningen i Eskilstuna. Det handlar om långa väntetider till besök och om patienter som nekas neuropsykiatriska utredningar eller behandling.

På Mälarsjukhuset menar man att man inte nekar någon patient att komma in på besök, men att väntetiderna till utredningar är långa.

– Vi möter helt enkelt inte efterfrågan fullt ut, säger Stefan Sparring, som är verksamhetschef på psykiatriska kliniken på Mälarsjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".