Smederna jublar efter att man säkrat finalplatsen.
Smederna jublar efter att man säkrat finalplatsen. Foto: Tobias Danielsson/Sveriges Radio.

Sportkrönika: Vilken bragd, Smederna!

Smederna är svenska mästare i speedway 2017. Smaka på den meningen. Smederna är svenska mästare i speedway 2017. Litar ni på er själva när ni säger det? Det är knappt att jag gör det.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Smederna har visat att det omöjliga är möjligt. Ingenting, ABSOLUT ingenting har talat för att Eskilstuna Smederna ska stå på svenska mästare 2017.

Ni som läste min krönika efter att finalplatsen var säkrad vet vilken bragd det var att Smederna ens körde final efter strul med ekonomin förra säsongen och dopningsavstängningen på Grigorij Laguta i somras. Smederna har gått från att vara ett lag som ingen trodde till svenska mästare på bara ett par månader.

För er som redan har glömt det så förlorade faktiskt Smederna hemmamatchen mot Vetlanda med åtta poäng. De skulle då åka ner till Småland och möta ett lag som vunnit alla matcher på hemmaplan under säsongen och bara släppt 39 poäng från sig som mest. Smederna tog 54 på tisdagskvällen.

Med den här historiken i bakhuvudet tycker jag inte att jag tar i när jag säger att det här en av de största skrällar någonsin i svensk idrottshistoria.

Vad är det då som har gjort det här möjligt?

Jag vet att vi har tjatat om lagkänslan hela tiden men det är en så pass viktig del i den här segern. Jerker Eriksson och Stefan Jarl, som känt varandra sedan skoltiden, har skapat en fantastisk sammanhållning tillsammans med den nya lagkaptenen Michel Jepsen Jensen. Laget har verkligen jobbat som en lag.

Det såg vi i sin finaste form under den andra SM-finalen i Vetlanda. Detta har gjort att Smederna är svenska mästare 2017. För första gången på 40 år.

Eskilstunalaget fick en kanonstart på matchen och kunde ganska snabbt äta ikapp Vetlandas ledning på åtta poäng. Efter det blev det en rejäl nagelbitare. Det gick inte att undgå att Vetlanda var rejält chockat samtidigt som Smederna hamnade i ett skönt flow och åter visade det sig hur psykologisk idrott kan vara.

Jag kan tänka mig att storsegern borta mot Masarna var en skön och viktig del i uppladdningen inför finalen. Den segern visade att Smederna var kapabla att vinna med stora siffror borta mot ett riktigt starkt hemmalag.

Smederna har också speedwaysveriges bästa fans. Det är de flesta inom sporten överens om, oavsett klubbtillhörighet. Jag hoppas att flera klubbar tar rygg på Smedernas fans, de har verkligen adderat en extra krydda till sporten.

Ett stort grattis till Eskilstuna Smederna och alla som jobbar i och runt föreningen. Jag har följt speedway länge och vet hur många som kämpar och sliter ideellt. Det här var ni verkligen värda.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".