Skylt till Psykiatriska Kliniken på Mälarsjukhuset
Foto: Jonas Carnesten/Sveriges Radio

Psykologer slutar skicka patienter till psykiatrin på Mälarsjukhuset

Jacqueline Borg, psykolog: Har aldrig stött på en mottagning med svårigheter av den grad som i Eskilstuna
3:18 min

Dåligt bemötande på Mälarsjukhusets psykiatriska mottagning gör att flera externa utredare inte längre vill skicka sina patienter dit.

På grund av långa väntetider till psykiatrin i Eskilstuna väljer många patienter att göra utredningar, för exempelvis adhd, hos externa aktörer.

Men flera av de externa utredarna anser nu att patientsäkerheten på psykiatrin i Eskilstuna är i fara och att det gör det omöjligt för dem att fortsätta ta emot patienter från Eskilstuna, eftersom utredningarna blir motarbetade.

– Med de rapporter vi fått av patienter om hur illa de blivit bemötta, och hur fruktansvärt dåligt patienter beskriver att de har mått efter att ha varit på psykiatrin i Eskilstuna, så kan vi inte hänvisa eller remittera patienter till den mottagningen, säger Jacqueline Borg, som är leg. psykolog, doktor och specialist i neuropsykologi.

Men från Mälarsjukhusets sida menar man att man inte alls motarbetar utredningar eller neuropsykiatriska diagnoser, såsom adhd.

– Vi får utredningar från privata firmor där våra läkare inte känner sig bekväma med att sätta eller ta ansvar för diagnosen. Då avböjer man helt enkelt en behandling och det leder naturligtvis till besvikelse hos patienterna, säger Stefan Sparring, verksamhetschef på psykiatrin i Eskilstuna.

Även ansvarig politiker på Landstinget avvisar kritiken från de externa utredarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".