Foto: Janerik Henriksson/TT.
Foto: Janerik Henriksson/TT.

Kommunalrådet: Ny tågtidtabell missgynnar pendlare

Göran Dahlström, kommunalråd: Det är katastrof
1:58 min

Kommunalrådet i Katrineholm, Göran Dahlström (S) dundrar mot Trafikverkets nya tågtidtabell.

En del pendlare i Sörmland missgynnas när de nya tågtidtabellerna börjar gälla från och med december, framför allt Sörmlandspilen Södertälje-Flen-Katrineholm.

Det anser bland andra kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, Göran Dahlström, men också Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

Trafikverkets prioriteringar missgynnar regionaltåg och pendeltåg, menar de.

– Men det är ett läge som flyttas så mycket så att det blir inte användbart för pendlarna som idag, det är en avgång 15.29 som kommer att tidigareläggas till 15.04 och det blir för tidigt när man pendlar, säger Helena Ekroth på Kollektivtrafikmyndigheten.

Det gäller exempelvis Scaniapendlare. De kommer nu försöka påverka Trafikverket i frågan.

– Man kan förvänta sig att tågen ska möta de behov av arbets- och studiependling som regionerna har. Normalarbetstiden är ju spannet mellan 7 och framåt fyra på eftermiddag, säger Helena Ekroth.

Kommunalrådet Göran Dahlström är kommunalråd i Katrineholm.

– Det är våra Scaniajobbare som drabbas av det här. De får inte ihop sitt livspussel eller tvingas ut på vägarna. Den här avgången från Södertälje måste vi klara av för pendlarna. Trafikverket prioriterar snabbtågen till Göteborg med halvfulla tåg och tar upp plats på banan före regionaltågen. Det finns det ingen samhällsnytta med. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".