Barn sover
Barnet på bilden har inget med barnet i artikeln att göra. Foto: Christine Olsson/TT.

Dött barn försvann från lasarettet – landstinget vet inte varför

Chefsläkaren: Det här ska inte kunna hända
1:32 min

Utredningen kring det försvunna döda barnet på Nyköpings lasarett är klar. Men landstinget kan inte svara på varför barnet försvunnit.

Det var tidigare i år som ett barn föddes livlöst på Nyköpings lasarett, efter att ha dött i mammans mage.

Enligt utredningen ska det dödfödda barnet sedan ha placerats i ett särskilt kylskåp på lasarettet i väntan på begravning.

Föräldrarna ville därefter själva ta hand om barnet för att ordna en begravning, men av någon anledning var barnet borta.

– Det här skulle naturligtvis inte alls kunna hända. Vi har väl inarbetade rutiner och av någon anledning har det brustit, säger chefsläkare Görel Wachtmeister.

Vad kan ni se för förklaringar?

– Det är det vi inte har tyvärr, barnet fanns i det här speciella kylskåpet och det gick senare inte att återfinna när man ville ordna med begravning.

Enligt rutinerna ska utlämning av ett dött barn till transportservice undertecknas av både avlämnande och mottagande personal. Men någon sådan kvittens har inte hittats.

Hur ska ni säkerställa att det här inte händer igen?

– Vi har våra rutiner och det gäller att informera om dom igen så alla känner till det. Det är det enda sättet vi kan göra och vi har redan vidtagit detta, säger Görel Wachtmeister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".