Högstadieelever i klassrum
Många unga upplever sömnsvårigheter på natten och stress. Foto: Jessica Gow/TT.

Unga i Sörmland mår allt sämre

Skolkurator: Begreppet ångest används allt oftare bland ungdomar
1:58 min

I landstingets undersökning "Liv och hälsa ung" rapporteras i år de sämsta resultaten hittills.

Undersökningen "Liv och hälsa ung", som landstinget genomfört sedan 2004, nådde i år drygt 7800 tonårselever. Undersökningen utgår från elevernas egenupplevda hälsa och vad gäller stress, sömnsvårigheter och värk är utvecklingen negativ - för både tjejer och killar. 

Årets resultat är det sämsta som rapporterats sedan starten 2004. 

– Man ska ha bra betyg, man ska hinna med kompisar och hjälpa till hemma, och allting går så fort idag. Nu pratar man på snapchat, man skickar meddelanden och lägger ut bilder på ett annat sätt än tidigare. Vi ser ett helt annat tempo i samhället, säger skolkurator Christine Ljungblom som inte är förvånad över resultaten.  

Som kurator för högstadieelever i Eskilstuna ser hon att många unga ställer enorma krav på sig själva, både i skolan och på fritiden.

Marie Grip, kurator på gymnasiet i Eskilstuna kommun, håller med om den bilden och menar även att begreppet ångest används allt oftare bland ungdomar idag. 

– Eleverna har blivit mer medvetna, säger hon.

Precis som tidigare finns det könsskillnader i hur eleverna skattar sin hälsa. En större andel tjejer än killar uppger att de mår dåligt eller mycket dåligt.

Men majoriteten av de unga mår bra. I årskurs 9 uppger 66 procent av tjejerna och 82 procent av killarna att de mår bra eller mycket bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".