Bakterier, vatten.
Boende i stora delar av Eskilstuna rekommenderas att koka vattnet då det innehåller förhöjda halter av bakterier. Foto: Eskilstuna Kommun

Bakterier i vattnet: Kan ta flera veckor att åtgärda

Admir Ibrisevic, VA-chef: Ser över om vi kan hjälpa äldreboende och skolor
1:03 min

Vattnet i delar av Eskilstuna innehåller förhöjda halter av bakterier. Enligt VA-chefen kan det ta två till tre veckor innan problemet är fixat.

På onsdagen gick Eskilstuna Energi och Miljö ut och uppmanade boende att koka vattnet.

Hushållen i de berörda områdena (se karta) uppmanas att koka vattnet innan förtäring och matlagning, i ett pressmeddelande skriver Eskilstuna Energi och Miljö att man bör koka vattnet så att tydliga bubblor syns innan man använder det.

– Huvudsakligen handlar det om norra och östra delarna av Eskilstuna och tills vidare ska man koka vattnet för att laga mat, säger Admir Ibrisevic, VA-chef.

Om man druckit av vattnet i dag, behöver man då vara orolig?

– Normalt inte, men känner man till exempel illamående ska man anmäla det till sin läkare.

Det finns i nuläget ingen prognos för när vattenkvaliteten är som vanligt igen och kokningsrekommendationerna gäller tills vidare.

Kommunen fortsätter löpande med tekniska åtgärder och provtagningar.

Under torsdagskvällen blev preliminära provsvar på vattenkvaliteten och de bekräftar tidigare analyser, skriver Eskilstuna Energi och Miljö på sin hemsida.

Provsvaren visar att det fortfarande förekommerkoliforma bakterier i vattnet i delar av Eskilstuna och kokningsrekommendationen kvarstår därför tillsvidare.

För att återställa vattenkvaliteten fortsätter Eskilstuna Energi och Miljö också att spola ledningsnätet och ta prover löpande.

Det  ska inte finns några indikationer på att dricksvattnet har orsakat fler sjukdomsfall än vanligt, enligt Eskilstuna Energi och Miljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".