Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grävmaskin som gräver fiber
Fibergrävningen är igång i många delar av länet, bl.a. i Flodabygden. Foto: Cecilia Tengmark/Sveriges Radio.

Strängnäs stift får kritik för att sätta stopp för bredband

2:42 min

Fiberutbyggnaden pågår för fullt på olika platser i Sörmland. Men på en del håll möter det på motstånd.

Sommaren 2016 fattade länsstyrelsen beslut om att betala ut bredbandsstöd till tio projekt i länet som vill bygga ut fibernät. Utgrävningarna har nu kommit igång på flera håll och i Flodabygden i Katrineholm har många hushåll redan fått sina fiberanslutningar.

– Jag tror det är 175 av 700 som blivit anslutna och vi är mitt i grävprocessen, säger Ola Hansson som är engagerad i föreningen Floda fiber.

Ola berättar om ett stort lokalt intresse där fler hushåll än de trodde från början nu vill ansluta sig till fibernätet. 

– Största fördelen är att vi kan locka hit nya boende, barnfamiljer och företag. Man behöver inte trängas i storstaden för att få en bra infrastruktur, menar Fredik Bentzer som också är engagerad i föreningen. 

Men man har också stött på motstånd. Strängnäs stift - ett av svenska kyrkans 13 stift - som bland annat äger mark i Flodabygden vill inte skriva på markavtalet och det lämnar en rad hushåll utan fiber, eftersom nätet måste grävas på stiftets mark för att nå fram. 

– Det är ett antal hushåll som inte kan ansluta eftersom vi inte kan komma fram till deras hus med vår fiberanslutning, säger Fredrik Bentzer.

Sven-Erik Öhlin, handläggare i Strängnäs stift, beklagar om enskilda hushåll kommer i kläm men menar samtidigt att de inte kan skriva under ett avtal de inte är nöjda med.

– Vi har inte sagt nej men vi vill förhandla om villkoren och hur fiberdragningen ska ske. En av aktörerna vill inte förhandla med oss och därför har vi inte kommit vidare med dem.

Vad handlar det om? Är det ersättning ni vill ha?

– Det är en av anledningarna, men det handlar även om hur avtalet ser ut. Vi är noga med hur våra avtal ser ut, säger Sven-Erik Öhlin.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".