Åsa Törnlund är förälder i Stallarholmen.
Åsa Törnlund är förälder i Stallarholmen, hon vill granska kommunens utredning. Vid hennes sida är sonen Hugo. Foto: Förstasidan på Kommunens utredning /Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Föräldrar i Stallarholmen ska granska skolutredningen

2:01 min

Berörda föräldrar vill dubbelkolla utredningen från Strängnäs kommun, som säger att flera landsbygdsskolor i kommunen borde läggas ner.

På tisdagen offentliggjordes den utredning som Strängnäs kommun gjort, där man bland annat föreslår att flera mindre skolor i kommunen ska läggas ner.

Huvudbudskapet i kommunens utredning som blev offentlig igår är att lägga ner landsbygdsskolor för att minska på lokalkostader och använda de resurser som frigörs till undervisning. Kommunens utredare anser att rerurserna avänds bättre för elever och lärare med störe enheter.

Nu kommer utredningen granskas av föräldrarna.

– Det känns många delar vi känner att vi måste kunna bemöta innan den går till beslut, säger Åsa Törnlund som har tre barn på Stallarholmsskolan, och som också suttit i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

Föräldrarna vill bland granska kommunens påståenden om hur mycket skollokalerna faktiskt kostar.

Då tas besluten:

  • 28/11: Beslut i barn- och utbildningsnämnden
  • 29/11: Beslut i kommunstyrelsen
  • 18/12: Beslut i kommunfullmäktige
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".