Härad skola
Skolan i Härad är en av de landsbygdsskolor som nu hotas av nedläggning. Foto: Linnea Svensson/Sveriges Radio

Det vill kommunen göra med skolan i Strängnäs

P4 Sörmland har djupdykt i utredningen från Strängnäs kommun, där flera skolnedläggningar föreslås.

Enligt utredningen ska kostnaderna för lokaler minska med knappt sex miljoner i ett av förslagen och i det andra med knappt åtta miljoner kronor. 

Kommunen menar i stora drag att resurserna kan användas mer ekonomiskt och bättre med större enheter, exempelvis när det gäller hjälp och stöd till elever. 

Genom att minska på lokalkostnader frigörs pengar som kan användas på skolornas verksamhet. Det ska skapa bättre förutsättningar för att varje elev utvecklas så långt möjligt.

Varje elev ska få det stöd den behöver och detta ska i sin tur leda till att kunskapsresultaten också förbättras för Strängnäs kommuns skolor över tid.

I utredningen skriver tjänstemännen att nuvarande skolstruktur innebär att nämndens resurser sprids på många skolor vilket gör det svårare att låta alla elever utvecklas till sin fulla potential.

Kommunen tror också att större enheter med fler vuxna kan skapa förutsättningar för en tryggare och lugnare skolmiljö. Resurserna ska användas mer effektivt och bättre så att eleverna klarar kunskapsmålen  i skolan, enligt utredningen.

Enligt kommunens utredning ger förslagen om storleken på skolorna, 3-4 paralleller, rektorerna störst möjlighet att kunna erbjuda mest attraktiva tjänster till lärare.

Orsaken till det är att det går att skapa hela tjänster och ändå ha pengar över till att ge stöd på skolan, i form av exempelvis elevhälsa. Detta ska också ge bättre förutsättningar att attrahera duktiga lärare.

Här är förslagen:

1. Fogdö och Härads skolor läggs ner och eleverna ska gå i F-3 skolor i Strängnäs tätort. Länna skola läggs ner och elever hänvisas till Åkersskolan. Elever i årskurs 7-9 på Stallarholmsskolan ska gå i Strängnäs och Mariefred.

2. Fogdö skola, Härads skola och Tosteröskolan läggs ner och eleverna hänvisas till Karinslundsskolan, som blir en F-6 skola.
Högstadiet på Karinslundsskolan ska anvisas till Paulinska skolan, som kvarstår som årskurs 4-9 skola. Länna skola läggs ner och eleverna hänvisas till Åkersskolan. Högstadieelever på Stallarholmsskolan kommer att hänvisas till skolor i Strängnäs och Mariefred.

3. Ytterligare skola i Mariefred-Läggesta byggs för att möta den förväntade tillväxten. Om denna skola omfattar årskurserna 7-9,
så kan den ta emot alla anvisade elever från Mariefred, Åker och
Stallarholmen, som då ställer om till årskurs F-6 skolor, vilket möjliggör antingen ytterligare minskning av lokalytor alternativt säkerställer möjligheten att ta emot prognostiserade tillväxten för lång tid framöver.

Ytterligare en skola i Strängnäs ordnas för att möta en förväntad tillväxt främst för elever i årskurs F-6 och då görs Paulinska skolan om till en 7-9 skola, alternativt till en F-6 skola och då blir den nya skolan en skola för årskurs 7-9. Förslaget ska ses som en tänkbar utveckling bort mot 2027.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista