smederna
1 av 2
Eskilstuna Smederna vann P4 Sörmlands sportpris 2017. Foto: Felix Andersson/Sveriges Radio Foto: Felix Andersson
Smederna firar.
2 av 2
Smederna firar SM-guldet 2017. Foto: Mikael Fritzon/TT.
Årets idrottsprestation.

P4 Sörmlands sportpris 2017 till Eskilstuna Smederna

3:45 min

P4 Sörmlands sportpris Årets idrottsprestation 2017 går till speedwaylaget Eskilstuna Smederna.

– Det gläder mig oerhört mycket för det här visar att folk uppskattar det vi har gjort, säger lagledaren Jerker Eriksson.

Eskilstuna Smederna tog i slutet på september klubbens första SM-guld på 40 år. En fantastisk resa med tanke på att klubben för lite mer än ett år sedan kämpade för sin överlevnad.

Det var på många sätt en strulig säsong för Eskilstuna Smederna och de fick kämpa med näbbar och klor för att ens ta sig till slutspel. Där visade dock laget en enorm lagmoral av sällan skådat slag inom speedwaysporten. Jerker Eriksson och Stefan Jarl hade format en lagmaskin som kämpade för varandra och nästan alla förare höjde sig i slutspelet.

Laget gjorde en bragdinsats borta mot Elit Vetlanda i den andra finalmatchen. Smederna hade förlorat på hemmaovalen med åtta poäng och behövde komma upp i 50 poäng för att ta hem guldet. På pappret var det en omöjlighet med tanke på hur hemmastarka Vetlanda är, men lagmaskinen lyckades och chockade hela speedwaysverige.

Eskilstuna är en speedwaytokig stad men under hösten 2017 tog Smederna det till en ny nivå. Eller vad sägs om över 8 000 i publiken i finalmatchen mot Elit Vetlanda och tusentals Eskilstunabor på Fristadstorget för att fira guldet vid lunchtid dagen efter segern.

Motiveringen: Plötsligt händer det oväntade, det som ingen trodde händer. Det hände 2017. De var uträknade och slog ur underläge hela säsongen och tog föreningens första SM-guld på 40 år. P4 Sörmlands sportpris 2017 går till speedwayklubben Eskilstuna Smederna.

Det är P4 Sörmlands lyssnare som röstat fram vinnaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista