Vindskraftparken Lillgrund i ֖resund söder om Malmö.
Vindskraftparken Lillgrund i ֖resund söder om Malmö. Foto: Stig-Ņke Jönsson / TT

Rekordhög vindkraftspark planeras längs Sörmlandskusten

1:42 min

Över 200 rekordhöga vindkraftsverk kommer synas längs kusten inom några år, om företaget får som de vill.

Det är företaget Svea Vind Offshore som vill bygga 250 vindkraftverk på 325 meter inom ett område på 280 kvadratkilometer.

Området har nyligen utökats söderut och tornhöjden har höjts för att kunna ge så hög effekt som möjligt. Utöver Oxelösund, Nyköping och Trosa så berör det nya området även Norrköpings kommun. 

–  Vi vill bygga så höga vindkraftverk som tekniken medger. De här maskinerna finns ännu inte på marknaden men de finns på ritbordet, säger Maria Brolin som leder projektet på Svea Vind Offshore. 

Företaget har nu bjudit in länsstyrelser, kommuner och andra berörda för ett nytt samråd i slutet av november. Därefter ska en miljökonsekvensbeskrivning göras innan en ansökan lämnas in till mark- och miljödomstolen.

En park av den här omfattningen beräknas producera 12-14 terrawattimmar per år, vilket skulle motsvara 10 procent av Sveriges årliga energiproduktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".