Kranvatten i glas.
Foto: Christine Olsson / TT

Eskilstunabor slipper koka dricksvattnet

2:54 min

Nu kan Eskilstunaborna dricka det kommunala vattnet igen efter över två veckor med rekommendationer om att koka det på grund av förhöjda halter av jordbakterier.

Provsvar visar att dricksvattenkvaliteten nu är helt återställd. Provsvaren visar att dricksvattnet är tjänligt och det går därmed bra att dricka och använda som vanligt i samtliga områden där våra kunder sedan den 4 oktober rekommenderats att koka sitt vatten.

– I och med provresultat idag har alla acceptanskriterier uppfyllts så det är anledningen till att rekommendationerna om kokning hävs, säger VA-chefen Admir Ibrisevic.

Den troliga orsaken till att koliforma bakterier funnits i dricksvattnet är att ytvatten trängt in i ledningssystemet, enligt Eskilstuna och Strängnäs energi och miljö. 

– Självklart har vi vårt egenkontrollprogram och kommer göra uppföljningar, mätningar och se till att vi har bra omsättning i ledningsnätet. 

Under de drygt två veckorna då kokningsrekommendationerna varit så har rapporter från Folhälsomyndigheten inte visat på något ökat antal sjukdomsfall, enligt energibolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista