Besparingar väntar Landstinget

Landstinget Sörmlands kostnader ökar allt mer och underskottet kan i värsta fall bli så stort som drygt 200 miljoner kronor år 2005. Det framgår av budgetförutsättningarna som på måndagen antogs av landstingsstyrelsen.
Anledningen är bland annat ökade lönekostnader. Förra året hade landstinget en ekonomi i balans. Oppositionen vill motverka kostnadsökningen med privatiseringar och ökad konkurrens. Moderaterna föreslår till exempel bolagisering av Nyköpings lasarett, medan kristdemokraterna hoppas på mer pengar från Riksdagen. Men enligt det socialdemokratiske landstingsrådet, Alf Egnerfors, är det viktigast att undvika kostnadsökningar det närmsta året för att vända uvecklingen mot ett stort underskott. Exempelvis kan det bli så att man väntar med nyanställningar och försöker minska på läkemedelskostnaderna. Som Sveriges Radio Sörmland rapporterat tidigare kan också samarbete med till exempel Västmanlands landsting bli aktuellt för att minska kostnaderna. Det handlar inte om besparingar, säger Alf Egnerfors, utan om att undvika att kostnaderna ökar. Primärvården kommer inte att drabbas. Det är hos sjukhusen kostnaderna finns, och i framtiden kan det bli aktuellt att slå ihop verksamheter som finns på alla tre större sjukhus i länet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".