Skuggan av en person med luvtröja utanför ett frostigt fönster. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Socialtjänsten i Nyköping om kravet på natthärbärge

2:50 min

Nyköping ser positivt på ett natthärbärge, men ser risker med att det blir ett permanentboende för hemlösa.

Allt fler hemlösa söker sig till den ideella organisationen Träffpunkten i Nyköping för att få mat och kläder. Verksamhetschefen Monika Ungermann anser att det behövs ett natthärbärge i stan.

– Inom socialtjänsten har vi beslutat att öppna Röda villan, ett akut- och motivationsboende. Personer med missbruksproblematik kan få hjälp där, säger Victor Eriksson Gonzalez, chef på socialtjänstens vuxenenhet i Nyköpings kommun.

På röda villan finns fyra akuta boendeplatser och de kan bo där och kan få stödinsatser och sen erbjudas flytt till ett boende där det finns utredningsavdelning, berättar Victor Eriksson Gonzalez.

– Därefter kan man få behandling eller annat stöd och hjälp. Men det förutsätter att man vill ha hjälp i längden. Vi ska se till att det får en permanent lösning på deras problem, säger Victor Eriksson Gonzalez, chef på socialtjänstens vuxenenhet i Nyköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista