älg
Arkivbild på en älgko, inte den i Vagnhärad. Foto: Arkiv, Pontus Lundahl/TT.

Jägarförbundet om beslutet att älgarna i Eskilstuna ska skjutas

2:51 min

Anders Nilsson, som är jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet, tycker att polisens beslut att älgfamiljen i Skogstorp i Eskilstuna ska skjutas  är den rätta åtgärden.

– Utifrån de uppgifter jag har fått om hur älgen har uppträtt tycker jag att det är ett korrekt beslut. Man ska inte ha den här typen av stora och vilda djur in i bebyggelse. Man kan tycka att det känslomässigt är jobbigt att det sker, men om alternativet att älgkon skadar ett barn eller en äldre människa som inte hinner undan är det definitivt motiverat. Man har inte mycket att sätta emot om älgen går till attack, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet

Igår berättade vi att älgfamiljen i Skogstorp i Eskilstuna ska skjutas.

Polisen har gett uppdraget till jägare i skötselområdet att skjuta älgarna, en ko och tre kalvar som uppehållit sig i tätbebyggt område och framförallt älgkon har uppfattats som aggresiv.

Polisen hänvisar till jaktlagen där det står att "Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".