Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bild på paj och fotograf
Foto: Christine Olsson/Pontus Lundahl / TT
Lyssna
(1:19 min)

Mat med Malin: Så tar du snyggare matbilder

Publicerat måndag 23 oktober 2017 kl 15.30

Matinspiratören Malin Randeniye ger sina bästa tips på hur du tar dina matbilder till nästa nivå.

Färgstark mat är just nu trendigt på de sociala medierna där bilderna stå i fokus, som Instagram och Pinterest. Lila nyanser på rotfrukter och andra råvaror verkar få många likes och blir därför trendiga.

Kolsvart mat har också poppat upp som en trend eftersom det ser dramatiskt ut på bild.

Recept: Malins svarta spaghetti med lax och fänkål

Tre tips för bättre matbilder

  1. Öva, öva, öva. Ju fler foton du tar, desto bättre blir du.
  2. Använd naturligt ljus. Gula kökslampor gör att mat kan se oljig och oaptitlig ut. Ställ dig vid ett fönster och fota istället.
  3. Ta inte bilden rakt uppifrån. Ta istället fotot från cirka 45 graders vinkel, och få med lite av resten av bordet i bakgrunden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".