En älgko
1 av 2
Älgen på bilden är inte den älg som huserat i Skogstorp. Foto: Mikael Fritzon/ TT
Laila Ödqvist i Skogstorp. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
2 av 2
Laila Ödqvist i Skogstorp tycker att det är synd att älgarna i Skogstorp blivit ihjälskjutna. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.

Älgarna skjutna - blandade reaktioner i Skogstorp

1:02 min

Den uppmärksammade älgfamiljen i Skogstorp i Eskilstuna sköts ihjäl under måndagen. Det meddelar polisen.

Älgarna sköts av jägare, på uppdrag av polisen.

– De sköts av jägare i närheten av Skogstorp under dagen, uppger polisens pressavdelning.

Det handlar om en älgko och tre kalvar, som vistats i Skogstorp under en tid, och som av vissa upplevts som aggressiva mot människor.

--Det är lite tråkigt eftersom de inte skadat någon, men å andra sidan, hade de gjort det hade det inte varit så roligt, säger Laila Ödkvist som bor i Skogstorp.

Polisen fattade beslutet förra veckan utifrån jaktlagens 9:e paragraf där det står att:

Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

– Försök att få bort djuren från platsen har tidigare gjorts men inte lyckats, och älgkon har även vid dessa tillfällen uppträtt aggressivt, skriver polisen på sin hemsida.

I helgen startades en protestlista för att rädda älgarna. Listan hade under måndagseftermiddagen över 2000 underskrifter. Tanken var att namnen skulle lämnas till länsstyrelsen och polisen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista