Krogen Finjan i Eskilstuna totalförstördes vid en brand igår kväll. Foto: Philip Johnsson/Sveriges Radio.
1 av 4
Krogen Finjan i Eskilstuna totalförstördes vid en brand igår kväll. Foto: Philip Johnsson/Sveriges Radio.
brand
2 av 4
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.
brandbil
3 av 4
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.
brand
4 av 4
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.

Misstänkt mordbrand på krog i Eskilstuna

2:02 min

I Eskilstuna totalförstördes krogen Finjan vid en explosionsartad brand sent igår kväll. Röken spred sig i intilliggande fastigheter.

Byggnaderna kring restaurangen utgörs främst av kontorslokaler.

Vittnet Johan Mårtensson, som arbetar med att sälja brandlarm och har kontor 70 meter från restaurangen, tycker att släckningsarbetet gick fort.

– Jag har kontor alldeles bredvid här. Vi hade avslutningsmöte och har varit ute sålt brandlarm och vi pratade om brand. Jag sprang hit och det brann som tusan. Det gick riktigt snabbt att släcka branden, säger arbetar på Johan Mårtensson, som arbetar på Sector alarm.

Polisen misstänker att branden är anlagd och rubricerar händelsen som mordbrand. Den första tekniska undersökning som gjordes på onsdagen visar tecken på att branden är anlagd, säger Lars Franzell vid avdelningen för grova brott.

– Vi har hållit en del förhör med personer och polisen har inlett en teknisk undersökning. Det finns tecken på att det har anlagts en brand.

Stora delar kring torget spärrades av och bevakas. 

Ingen person har skadats, enligt polisen som heller inte har någon misstänkt gärningsman.

Hur ser det ut med rökskador i närliggande lokaler?

– Det var rökspridning till intilliggande verksamheter, bredvid och ovanpå är det kontor. Inga direkta vattenskador och det blev ingen brandspridning, säger Johan Gustavsson, inre befäl på Räddsam.

Kan personalen i de intilliggande lokalerna jobba där idag?

– Det är i nuläget svårt att göra en bedömning men det kommer lukta väldigt mycket rök ett tag framöver. För intilliggande lokaler väntar vädring och röksanering.

Efter att polisen har jobbat klart på platsen med sin tekniska undersökning, väntar troligen en totalrenovering av restaurangen/caféet efter den fullt utvecklade branden.

Polisen säger sig inte ha något motiv till branden.

Caféet/krogen var ute till försäljning på Blocket sedan 23 september för 2,3 miljoner (ursprungspriset var 2,8 miljoner kronor) och krogens ekonomi finns med som en faktor i utredningen, enligt Lars Franzell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista