Bild på Thomasgymnasiet
1 av 2
Det har varit turbulenta veckor på Thomasgymnasiet. Nu väljer man att låsa dörrarna. Foto: Mattias Carlgren/Sveriges Radio
Lena Puman i trapphuset på Thomasgymnasiet
2 av 2
"Det känns jättetråkigt att behöva stänga skolan", säger Lena Puman, biträdande rektor på Thomasgymnasiet.

Fler skolor låser dörrarna – eleverna får nyckeltaggar

2:12 min

Gymnasier i Strängnäs och Eskilstuna låser sina dörrar efter stök och stölder. Men tilltaget ifrågasätts i andra kommuner.

Efter återkommande datorstölder och problem med obehöriga som hängt runt på skolan fick ledningen på Thomasgymnasiet i Strängnäs nog – och bad om övervakningskameror. Men besked i frågan har dröjt och nu anser ledningen att läget är akut.

I förra veckan lade utbildningskontoret en beställning till hyresbolaget på 500 nyckeltaggar, en till varje elev. På så sätt ska oroligheterna stängas ute.

Men ämnet är kontroversiellt och kommunerna i Sörmland har valt olika vägar.

I Eskilstuna är kommunens tre gymnasieskolor redan låsta och kameraövervakade. Men på skolorna i Nyköping och Katrineholm är dörrarna öppna och några planer på att låsa finns inte i nuläget.

– Ska man göra det här måste man ha ordentligt på fötterna. Det räcker med att någon ställer upp dörren så har man tillbaka dem i skolan, säger Peter Henriksson, säkerhetschef i Katrineholms kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista