En domarklubba ligger på en lagbok. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Par i Eskilstuna misstänk ha tvingat sin dotter att gifta sig

2:00 min

Ett par i 40-årsåldern häktades vid Eskilstuna tingsrätt idag misstänkta för äktenskapstvång.

De är misstänkta för att ha tvingat sin tonårsdotter att ingå ett äktenskap med en avlägsen släkting.

– Båda är vårdnadshavare till en flicka i yngre tonåren och är på sannolika skäl är misstänkta för att förmå henne att ingå en äktenskapsliknande relation, säger åklagare Thomas Bergström.

Brottsmisstankarna har begåtts i en hederskontex, säger åklagaren, som dock inte vill säga var detta ägt rum eller vilka relationer som finns i fallet.

Enligt åklagaren var det skolan där flickan går som slog larm när hon inte kom till skolan i början av hösten. 

Flera personer ska höras i fallet, med personer som har varit med och förberett och utfört ceremonin. 

– Bortsett från det finns också uppgifter från ett annat europeiskt land om vad som skulle ha förevarit och därifrån ska vi begära internationell rättslig hjälp för att få det andra landet att bistå med utredningsåtgärder.

Åklagaren hoppas också att få svar från bevismaterial.

– Vid sådana tillställningar som har ganska stor betydelse så utgår jag ifrån att det finns en benägenhet att dokumentera en sådan tillställning om det förekommit och det har tagits en del föremål i beslag som ska analyseras.

Om äktenskapet ingåtts i Sverige eller utomlands vill åklagaren inte gå in på, men han säger att det finns kopplingar till andra länder. 

Enligt åklagare Thomas Bergström är det ovanligt att någon döms för äktenskapstvång.

– Det är en ganska ny lagstiftning och den är ganska oprövad och första gången jag får tillfälle att stifta bekantskap med ett konkret ärende och jag tror att det på sin höjd finns en handfull domar.

I oktober dömdes ett par i Västerås till fängelse och innan den domen fanns det, enligt Västmanlands tingsrätt, bara en dom tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista