Tidigare socialministern Lars Engqvist var SSU-ordförande i början av 70-talet. Till vänster Mattias Vepsä, tidigare SSU-medlem från Sörmland.
Tidigare socialministern Lars Engqvist var SSU-ordförande i början av 70-talet. Till vänster Mattias Vepsä, tidigare SSU-medlem från Sörmland. Foto: Riksdagen/Gunnar Lantz/TT

Mattias Vepsä (S): Unga bryr sig mycket om politik

2:02 min

SSU firar hundra år idag och den tidigare förbundssekreteraren Mattias Vepsä ser en skillnad i ungas politiska engagemang då och nu.

– Unga människor bryr sig mycket om politik men samtidigt så visar undersökningar att de inte tycker politiker eller politiska partier är så viktiga, säger Mattias Vepsä som var aktiv i SSU Sörmland i början på 2000-talet och valdes till förbundssekreterare för SSU 2005.

En faktor som spelar roll är det förändrade medielandskapet tror han. Möjligheten att göra sin röst hörd är enklare, idag kan du genom några knapptryck dela med dig av din åsikt på internet.

– Ibland kan organisationer kännas som en omväg för att göra rösten hörd. Det ställer krav på organisationer att ge individuellt handlingsutrymme men också skapa en kollektiv känsla och röst, säger Mattias Vepsä.

Tror du att det förändrat ungdomsförbundets inflytande?

– SSU är duktiga att nyttja både kampanjmöjligheterna som finns och att sätta tryck på politiker, som jag själv är idag då jag sitter i Sveriges riksdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista