Domkyrkan och vy över centrala Strängnäs. Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio
Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio.

TV-präst vandrar runt domkyrkan i protest

1:24 min

Gösta Tingström, som är känd från TV-programmet Gift vid första ögonkastet, vill reformera kyrkan.

– Vi har gudstjänster utifrån hur bibeln är designad. Tänk om vi skulle ha gudstjänster om #metoo-kampanjen, om Nordkorea, om hur man bevarar en kärleksrelation, ämnen som berör människor helt enkelt.

I år är det 500 år sedan den tyske munken Martin Luther protesterade mot dåtidens katolska kyrka och försäljningen av avlatsbrev, en form av "bevis" som gav syndelsernas förlåtelse.

Men eftersom dessa avlatsbrev var dyra så var det de rika som hade råd att köpa dem och därmed komma till himlen. Luther ansåg att det var bibelns budskap och tron som var de enda vägen dit och inte att man följde påvens regler.

Han spikade, enligt sägnen, upp sina 95 teser på slottskyrkodörren i Wittenberg och protesterade. Hans protester ledde fram till en reformation av kyrkan och den protestantiska kyrkan bildades.

Prästen Gösta Tingström vill ha en förändring och vandrar därför  runt alla 13 av landets domkyrkor. På fredagen var det Strängnäs domkyrkas tur.

– Jag tror fortfarande folk uppfattar att kyrkan inte är på framkant. De samtal som jag fått genom biskopar och domprostar sker genom media, men det skulle vara enklare om vi sågs på plats.

Kristoffer Lundgren, domprost i Strängnäs stift, säger att mycket av det som Gösta Tingström efterfrågar redan görs, exempelvis #metoo-gudstjänster, men han erkänner att kyrkan har ett "imageproblem".

– Det som vi har som en svårighet och som är en utmaning är att komma i en dialog med bilden av en kyrka som fanns förr och inte längre är aktuell, säger Lundgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista