Ökad vaksamhet vid polisen i Sörmland efter skottlossningen i Västerås

Beskjutningen av en polisbostad i Västerås i natt är en av fyra mot polismyndigheten i Sverige i år. Händelsen har lett till ökad vaksamhet vid polisen i Sörmland.

Efter beskjutningen av en polisbostad i Västerås i natt har polisen i Västmanland har höjt beredskapen och polisen i Sörmland har också en ökad vaksamhet.

Det säger vakthavande befäl vid länskommunikationscentralen i Sörmland Lennart Ahlin.

Enligt SVT Nyheter Västmanland handlar det om ett 20-tal skott mot en högt uppsatt polischefs villa. Enligt polisen var det grovkalibrig ammunition som användes.

Skotten i Västerås i natt ska ha varit så kraftiga att de gått igenom fastigheten. Bara i dörren kan man räkna till minst 12 skotthål. Åtminstone ett av skotten gick rakt genom huset och träffade fastigheten bakom, enligt uppgifter till TT.

Två vuxna och två barn låg och sov vid skottlossningen, men ingen skadades fysiskt.

Polisen misstänker att dådet riktar sig mot Polismyndigheten i stort med anledning av Polisens riktade arbete mot den grova kriminaliteten i regionen.

Regionpolischefen Carin Götblad ville vid en presskonferens på lördagen inte säga vilket position den drabbade polisen har inom myndigheten.

– Men det här är en vanlig, duktig, polis som blivit utsatt. Det är oerhört allvarligt. Det är ren tur att inte någon blivit träffad

1 januari 2017: I Katrineholm kastas vid tolvslaget en misstänkt handgranat mot polisstationen. Entrédörren, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadas. Även en fastighet mitt emot polishuset får skador.

6 februari 2017: Natten till den 6 februari exploderar en polischefs bil som står parkerad vid hans bostad i en kommun norr om Stockholm. Ingen skadas och polisen och hans familj förs i säkerhet. Polischefen har bland annat haft ledande befattningar i kampen mot gängkriminalitet.

13 augusti 2017: En explosion inträffar vid polishuset i Hallstahammar klockan 01.20. Det finns inga poliser i lokalen vid detonationen och ingen annan människa skadades heller.

18 oktober 2017: En sprängladdning detonerar vid entrén till polishuset i Helsingborg. Ingen skadas i explosionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista