Catarina Hellmark
Catarina Hellmark har tappat förtroendet för Mälarsjukuset efter händelsen med hennes mamma. Foto: Cecilia Tengmark/Sveriges Radio/Fredrik Sandberg/TT.
Publiktips

Catarinas mamma dog ensam – sjukhuset berättade inte att hon skickats hem

2:08 min

Hemtjänsten fick aldrig veta att Catarinas mamma skickats hem från Mälarsjukhuset. Två veckor senare hittades hon död i sitt hem.

Nyheten är ett publiktips. Ring och tipsa oss du också: 016-16 16 30

Catarina Hellmarks 72-åriga mamma hittades död i sin lägenhet, drygt två veckor efter att hon skickats hem från en sjukhusvistelse på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

De skulle ringa om hon skulle bli hemskickad. Vi har inte hört ett ljud.

Hemtjänstpersonal från Strängnäs hade följt med mamman till Mälarsjukhuset, då hon inte kunnat stå på benen och föreföll förvirrad.

Enligt hemtjänstens interna utredning gjorde man klart för sjukhuspersonalen att hemtjänsten skulle kontaktas när mamman skickades hem. Men så blev det inte.

– Det var ingen som överhuvudtaget visste att hon blivit hemskickad, säger dottern Catarina Hellmark.

Strängnäs kommun har nu anmält händelsen till Mälarsjukhuset.

– Vi tittar på det och har begärt att verksamheten ska utreda vad som kan ha hänt, säger Mikael Rolfs som är chef för patientsäkerhetsenheten på Mälarsjukhuset.

Har kommunikationen brustit?

– Jag kan inte uttala mig innan man sett över vem som varit i kontakt med vem, men det är klart att någonting har brustit, menar Mikael Rolfs. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".