Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.
Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet, vill göra det tillåtet med bågjakt. Foto: Svenska Jägareförbundet / Lars Pehrson / SvD / TT

Därför vill Jägareförbundet jaga med pilbåge

2:19 min

Jakt med pil och båge är inte lagligt i Sverige. Det vill Jägareförbundet ändra på med ett nytt förslag.

Svenska Jägareförbundet och Svenska Bågjägareförbundet vill göra jakt med pilbåge lagligt i Sverige, och jobbar nu på att utforma ett förslag. Något som Jaktjournalen var först att berätta om.

Jakt med pilbåge är inte lagligt i Sverige, och Svenska Jägareförbundet var tidigare emot bågjakt. Men nu har de alltså svängt i frågan.

- Nu känner vi att vi inte längre kan blunda för fakta. För faktum är att flera studier visar samstämmigt att det är faktiskt något lägre skadedjursfrekvens med pil och båge än med bössa, säger Daniel Ligné riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, som har sitt nationella kansli på Östermalma utanför Nyköping.

Enligt Ligné är jakt med pil och båge en väl beprövad jaktform utomlands.

- I Finland och Danmark har man jagat såhär med väldigt goda resultat och i Nordamerika, USA skjuts en och en halv miljon större vilt med pil och båge varje år, menar Daniel Ligné. Studier har även gjorts i Sverige i hägn.

- Det många ser framför sig när man pratar om jakt med pil och båge är håriga stenåldersmän med knappt några kläder som springer runt med klubbor och vrålar och skjuter mammutar men så är det ju inte, säger Daniel Ligné.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista