Mats Vahlqvist från RBU Sörmland
Mats Vahlqvist från RBU Sörmland pratar med många upprörda föräldrar som oroar sig över hur det ska gå med deras barns assistans. Foto: Mattias Carlgren/Sveriges radio

Anhörigstorm mot nya assistansregler

2:05 min

Ny lagtolkning sprider oro och ilska bland assistansberättigade i Sörmland.

Personlig assistans ska hjälpa personer med funktionsnedsättning att leva som vem som helst. Det handlar om att kunna sköta ett arbete, gå på bio eller fika.

Men enligt en ny tolkning av lagen kommer Försäkringskassan från och med nu bara ge rätt till assistans vid själva aktiviteten som kräver stöd. Men det räcker inte, menar många.

– Idag är assistenten med i bakgrunden när man exempelvis fikar, men om den tiden inte räknas längre, hur ska man då arbeta som assistent?, undrar Mats Wahlqvist, ordförande för riksförbundet för rörelsehindrade barn i Sörmland.

Själv har han en 25-årig son som kommer ha behov av assistans när han flyttar hemifrån. Men de nya tuffare lagtolkningarna gör att han och hans fru inte vågar ansöka just nu.

– Blir min son utan assistans kommer jag och min fru få flytta isär, då någon av oss i så fall måste flytta med honom, säger Mats Wahlqvist.

Här är de senaste turerna i assistansfrågan

Den 20 oktober skickar försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler ett brev till regeringen där hon varnar för konsekvenserna när Försäkringskassan ändrar sin rättstolkning vid beslut om personlig assistans.

I brevet skriver hon att den nya lagtolkningen kommer få "svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskilda" och att detta är en fråga "som regeringen behöver hantera med förtur".

Den nya lagtolkningen beror på en vägledande dom från i somras där högsta förvaltningsdomstolen slår fast att väntetider och förberedelser inte längre ska ingå som berättigad del av personlig assistans.

Enligt Försäkringskassan kan upp till 6.000 assistansberättigade förlora timmar de idag har rätt till.

Vartannat år omprövas de flesta besluten om personlig assistans

Socialminister Åsa Regnér (S) har tidigare öppnat upp för ändringar i LSS-lagstiftningen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade om den inte lever upp till sina intentioner, men för närvarande har regeringen inga klara besked i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista